НФСБ иска със закон замяна на скъпите лекарства с евтини генерици

Политика

Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който се дава възможността скъпите лекарства да могат да бъдат заменяни с по-евтини заместители (генерици) в условията на настъпилата здравна и икономическа криза.

В предлаганите текстове в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина магистър-фармацевтът може да заменя по желание на пациента предписаните лекарства с друг лекарствен продукт, който е с най-ниска цена. Пациентът трябва да информира за замяната личния си лекар.

Замяната не е допустима за лекарствени продукти със специфични критерии на предписване, определени със списък от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Замяната не се извършва и при отразено изрично от страна на лекуващия лекар указание на гърба на рецептата за това.

Замяната на скъпи лекарства с евтини генерици е мярка 452 от Програмата за управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но тя не е реализирана до този момент, подчертават народните представители от НФСБ.

Още през пролетта, с първите мерки срещу кризата от партията на Валери Симеонов настояха за възможността скъпите лекарства да могат да се заменят с евтини генерици.

От НФСБ изтъкват, че в държави с далеч по-висок стандарт – като Германия, например, 75 % от лекарствените средства, които се продават са по-евтини генерици. В други държави като Франция лекарите и фармацевтите, които предписват и отпускат генерици, получават бонуси от здравните каси.

В условията на пандемия и икономическа криза тази мярка е изключително необходима, особено за пенсионерите, хората в затруднено социално положение и хронично болните, категорични са от НФСБ. В момента българските граждани доплащат над 50 % от цената на лекарствените продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *