„Ню Йорк таймс“: Нищо не сплоти ЕС така, както хаотичния срив на Лондон заради Брекзит

Свят

Колкото по-объркан изглежда Брекзит, толкова по-привлекателна изглежда Европа, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Американският ежедневник коментира, че повече от две години след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз Брекзит изглежда все по-объркан и унищожителен за Великобритания. Това е причина в Европа (и дори там, където управляват популисти) да нараства нежеланието за скъсване с блока, отбелязва „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Нищо не сплоти Европейския съюз така, както хаотичния срив на Великобритания вследствие на опитите й за излизане от обединението, посочва изданието.

Великобритания е изгубила пет милиарда евро европейско финансиране за инфраструктурни проекти след референдума за Брекзит, пише британският вестник „Индипендънт“, като се позовава на комисия в Камарата на лордовете.

Според въпросната комисия в горната камара на британския парламент съществува риск инфраструктурните проекти да пострадат още повече, в случай че правителството не намери алтернативни източници на финансиране, след като достъпът на Великобритания до средства от Европейската инвестиционна банка бъде прекратен заради Брекзит.

Толерирането на привържениците на твърдия Брекзит от страна на премиера Тереза Мей доказва неспособността й да постави интересите на Великобритания пред стремежа за единство в Консервативната партия, пише вестник „Гардиън“.

Това толериране намалява доверието на лидерите на ЕС към Мей, които наблюдаваха как Дейвид Камерън се поддава на манипулациите на същите тези представители на консерваторите, които не желаят постигането на компромис, отбелязва британският ежедневник в редакционна статия.

Според „Гардиън“ британската министър-председателка е подложена на натиск да обяви какви са алтернативните варианти на сделката за Брекзит в частта й с предпазния механизъм за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Перспективата за нови преговори за предпазния механизъм за ирландската граница не буди никакъв ентусиазъм нито у Европейската комисия и Европейския съвет, нито сред оставащите 27 страни членки на ЕС, пише вестник „Фигаро“.

Няма и как да бъде другояче предвид факта, че тази тема вече доведе веднъж до безкрайни преговори между блока и Великобритания, посочва френският ежедневник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *