Няма да има грипна ваканция за учениците във Варна

Варна

 21 Четения

Грипна ваканция и епидемия във Варна няма да има засега. Това реши на днешното си заседание Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа в морската столица, предаде репортер на Moreto.net.

Предстои комисията да се събере отново на 22 януари от 15 ч., за да обсъди актуалната грипна обстановка.

Броят на болните ученици е бил под изискуемите 30 % за обявяване на грипна ваканция.

Според здравните власти нивото на обща заболеваемост в периода 14-16 януари се е повишила и вече болните са 139 на 10 000 души, а общо за страната те са 120 на 10 000 души.

За сравнение – през цялата втора седмица на януари са регистрирани само 433 случая, с обща заболеваемост 129 на 10 000 души.

Най-засегнати от учащите са децата до 12-годишна възраст, а при младежите след 14 години случаите на заболели са рядкост, съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

По данни на РЗИ в областта има обявена грипна ваканция в общините Аврен, Провадия, Девня, Суворово и Долни чифлик, тъй като там процентът на заболеваемост е много голям, като някъде е достигнал 40%. Към момента здравната инспекция няма информация за други общини в областта с увеличен брой заболели.

Областната комисия излезе с решение да се предприемат следните епидемични мерки:

Лечебните заведения да имат готовност да предприемат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да се определи кабинет/кабинети за обслужване на пациенти.

Стриктно да се провежда сутрешно наблюдение за недопускане на заболели деца в детски градини, да се спазва строг противоепидемичен контрол, да не се допускат групи при провеждане на общи мероприятия в детските градини.

Лечебните заведения стриктно да спазват алгоритмите за работа при случаи на заболели от грип. Прекратява се работа на детски и женски консултации, както и на профилактични имунизации и реимунизации на територията на област Варна за периода 18-21 януари /moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.