Общината с 12 млн. лв. ръст в приходите

Варна

 32 Четения

Община Варна ще приключи годината без просрочени задължения и с изпълнен план за приходите, заяви директорът на общинската дирекция „Финанси и бюджет” Стефка Господинова днес в пленарна зала, докато течеше дискусията по актуализацията на тазгодишния бюджет на Варна. Господинова увери, че няма промени в програмите и политиките, заложени в първоначалния план.

Намалена е само макрорамката с 10 млн. лева от първоначално предвидените 393 млн. лева. Основната причина е, че приходите от продажба на билети и карти за градски транспорт се събират и отчитат в общинското дружество „Градски транспорт“, а не в предприятието ТАСРУД, както бе заложено в най-важния финансов документ на общината. По-късното стартиране на Синя зона от първоначално предвиденото също дава отражение върху приходната част на бюджета.

Господинова подчерта, има ръст на приходите за делегирани държавни дейности в размер на 12 млн. лева. Увеличение има и на постъпленията от общински такси. Общото заключение – общината е в стабилно и устойчиво финансово състояние и спазва изключителна финансова дисциплина, за което свидетелстват одитите на Министерството на финансите, на Сметната палата и ред други регулатори, обобщи главният финансист.

Според зам.-председателя на Общинския съвет д-р Янко Станев професионалният прочит на актуализирания бюджет сочи, че зад него стои тежък, ежедневен труд по управление на проектите и паричните потоци. „Той по нищо не се отличава от наложените от нас политики и спазва принципа да показва накъде се движим, каза Станев. Парите ги харчи не финансистът, а ние с нашите решения тук в тази зала. Актуализацията показва още нещо много важно – тя балансира финансите, позаква накъде се движим и е подготовка за секторните политики, които ще следваме през 2019 г.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.