Община Варна ще стартира нова програма за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19

Варна

Община Варна ще стартира нова програма за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Здравеопазване“, на което беше представена и  одобрена програмата. Целта й е до варненци да достига достоверна информация за ползите от имунизацията, което на свой ред  да повиши интереса им и доверието към ваксините.

„Ваксинирането срещу Covid-19 към момента е единственият възможен начин за справяне с вирусната пандемия, отнела много човешки животи. За съжаление, разнопосочната информация и противоречивите послания за ползите и рисковете от имунизацията са фактор, който се отразява негативно на броя желаещи да се имунизират“, се посочва в мотивите на кмета, по чиято инициатива ще стартира програмата.

Тя ще бъде изпълнявана от ДКЦ I “Света Клементина“,  ДКЦ III, ДКЦ IV и ДКЦ V “Св. Екатерина“. Предвижда се освен разяснителна кампания да има и мобилни екипи, които да ваксинират трудноподвижни хора по домовете при желание. Включени са също медицински индивидуални консултации, свързани с ваксината.

За реализацията на програмата ще бъдат отпуснати до 20 000 лв. от общинския бюджет – до 5 000 лв. за всеки от четирите диагностични центъра.

Предложението на кмета предстои да бъде гласувано на заседание на Общинския съвет. За да стартира възможно най-бързо програмата, се предвижда предварително изпълнение на решението.

––––––––

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общинската инвитро програма, реши на днешното си заседание комисията по здравеопазване към Общинския съвет. 10 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите 5 – с по 2 000 лв. за медицински изследвания.

От бюджета на инвитро програмата, който тази година е в размер на рекордните 306 000 лева, ще бъдат отпуснати 45 000 лв. Молбите на две от двойките бяха отхвърлени, тъй като имат неплатени задължения към Община Варна и съответно не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.

Общият брой на подпомогнатите семейства с репродуктивни проблеми от началото на годината става 54. Гласуваните средства са в размер на 151 500 лв.

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 75 варненци, сред които 7 деца. Те ще получат между 100 и 800 лв., основно за заплащане на медикаменти и консумативи. На един пациент ще бъдат предоставени 1 000 лв. за рехабилитация. Общата гласувана сума е в размер на 23 800 лв.

На 19 души беше отказана помощ, тъй като са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане. Повечето от тях са поискали подпомагане при ниски разходи за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *