Общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии

Варна

 3 Четения

Общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“, което осигурява обяд за най-малките варненчета, подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии в т.нар. млечни кухни. Това стана ясно на днешното заседание на комисията „Структури и общинска администрация“ към местния парламент, на което беше разгледан въпросът за увеличаване на щата в предприятието.

Община Варна е пионер в храненето на деца с хранителни алергии, но само за малчугани в детските ясли. Същевременно има многократни запитвания от родители на деца със специфичен режим, непосещаващи детските ясли, с интерес към диетичното хранене.

Вече има обособен кът в кухненския блок на СУ „П.К. Яворов“, в който ще се приготвя храната за децата с хранителни алергии. В наличност е и необходимият кухненски инвентар и технологично оборудване, а в договорите за храни фигурират нужните хранителни продукти за диетичния режим. Единствено е необходим човешки ресурс.

Членовете на комисията дадоха положително становище за назначаване на един готвач и един кухненски работник, които съгласно нормативните изисквания ще бъдат ангажирани само с приготвянето на обедното хранене за децата със специфичен режим. Като се спазва наредбата за работното време, почивките и отпуските, с двете щатни бройки ще се осигури услугата и през уикенда.

На днешното заседание беше поставен и въпросът за евентуална промяна на цената на купона за децата с хранителни алергии и непоносимости. Стана ясно, че не се очаква да има разлика, за всички варненчета обядът ще струва 1,20 лв.

Съветниците от ВрК „Структури и общинска администрация“ дадоха също съгласието една щатна бройка да бъде трансформирана от „Шофьор на лек автомобил“ в „Шофьор на товарен автомобил“, който ще бъде пряко ангажиран с доставката на готова храна за деца със специфичен режим на хранене в детските кухни.

Ако промяната в числеността бъде одобрена от местния парламент, до месец-два след решението „Комплексът за детско хранене“ ще може да стартира храненето в детските кухни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *