Одит: Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия

Общество

 44 Четения

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения за увеличаване на основни работни заплати, за заплащане на дейности по допълнително възложени функции на служители, определял е месечни лимити за заплати в структурите на института, въз основа на които директорът е утвърждавал поименни разписания на длъжностите и работните заплати, без да има тези правомощия съгласно Правилника за устройството и дейността на НИМХ.

Това се посочва в одита на МОН за оценка за съответствието на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология – БАН, гр. София, с нормативните и вътрешните актове, правила, процедури и договори за периода от 01.01.2016 г. до 31.07.2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на образованието Красимир Вълчев информира в писмен отговор на депутатски въпрос за извършения финансов одит от Звеното за вътрешен одит в Министерството на образованието и науката.

При проверката е установено, че Научният съвет на НИМХ е приел само разпределението па бюджетната субсидия за 2017 г. и 2018 г., но не е приел бюджета на института за 2016 г., 2017 г. и 2018 г. съгласно чл. 40, ал. 1, т. 4 от Устава на БАН.

Прочетете пълния текст на публикацията чрез абонамент за Агенция БГНЕС. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.