Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Наука

 35 Четения

Учени предупреждават, че световните океани се затоплят много по-бързо, отколкото се смяташе по-рано, констатация с тежки последици за климатичните промени, защото почти цялата излишна топлина, погълната от планетата, се съхранява в техните води, пише американският в. „Ню Йорк таймс“.

Нов анализ, публикуван в сп. Science, е установил, че океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо в сравнение с оценките на Междуправителствената експертна група към ООН за климата преди пет години. Изследователите също така са стигнали до заключението, че температурите в океаните са подобрили рекордите в продължение на няколко поредни години.

„2018 година ще бъде най-топлата година в историята за океаните на Земята“, изтъква Зик Хаусфадър, анализатор на енергийните системи в независимата организация за изследване на климата Berkeley Earth и автор на проучването, допълвайки: „След като 2017 година беше най-топлата година, а преди това и 2016 г. беше най-топлата.“

След като планетата се затопли, океаните осигуриха критичен буфер. Те забавиха ефектите от климатичните промени чрез погълването на 93 процента от топлината, уловена от парниковите газове, които хората изпускат в атмосферата.

„Ако океаните не поглъщаха толкова топлина, повърхността на сушата щеше да се затопля много по-бързо, отколкото в момента“, подчертава Малин Пински, професор в департамента по екология, еволюция и природни ресурси в Университета Рутгерс, като добавя: „Всъщност океанът ни спасява от огромно затопляне в момента.“

Ала нарастващите температури на водата вече убиват морските екосистеми, повишават морското равнище и правят ураганите по-разрушителни.

Тъй като океаните продължават да се нагряват, тези ефекти ще стават по-катастрофални, предупреждават учените. По-дъждовни, по-мощни бури като урагана „Харви“ през 2017 г. и урагана „Флорънс“ през 2018 г. ще стават по-чести, а бреговете по света ще се наводняват по-често. Кораловите рифове, чиито рибни популации са източници на храна за стотици милиони хора, ще бъдат подложени на нарастващ стрес; една пета от всички корали вече са загинали през последните три години.

Хората в тропическите региони, които разчитат в голяма степен на рибата като източник на протеини, могат да бъдат засегнати тежко, подчертава Катрин Матюс, заместник главен учен на консервационната организация Oceana. „Действителната способност на топлите океани да произвеждат храна е много по-ниска, така че това означава, че те ще се приближават по-бързо към продоволствена несигурност“, посочва Матюс.

Тъй като те играят такава критична роля в глобалното затопляне, океаните са една от най-важните области на изследванията на климатичните учени. Средните температури на океаните също са консистентен начин за проследяване на ефектите от емисиите на парникови газове, защото те не се влияят много от краткосрочните метеорологични условия, уточнява Хаусфадър.

„Океаните са действително най-добрият термометър, с който разполагаме за промени на Земята“, изтъква ученият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.