Онкоболницата във Варна отчита 8,2 на сто ръст в заболяемостта

Варна

 36 Четения

Над 10 хил. пациенти са лекувани в стационара на варненската Онкологична болница „Д-р Марко Марков”, проведени са 9 745 диспансерни прегледа, в хирургичното отделение са били приети 1395 души. Това сочи годишният финансов отчет на лечебното заведение за 2018 г., представен днес пред комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет. Ръстът на онкоболните за Варна е 8,2 и е обусловен от повишената заболяемост в световен мащаб, както и от привличането на пациенти от други области на страната.

Варненската онкоболница единствена от останалите здравни заведения отчита солидна печалба за миналата година от 209 122 лв. и обяснимо най-висока средна работна заплата в размер на 1 574 лв. Ръководството е финансирало с 60 хил. лв. собствени средства ремонт на сградния фонд и е привлякло още 399 188 хил. лв. по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси.

На този фон състоянието на варненския Тубдиспансер изглежда катастрофално. По думите на управителя доц. д-р Христо Ганчев Министерството на здравеопазването отпуска за издръжка на болен от туберкулоза по 38 лева на ден, а необходимите средства са с 50 лева повече. Годишно това води до дефицит от около половин милион лева. Това е една от причините в средата на всяка година лечебното заведение да се изправя пред фалит, със запорирани сметки и с висящи дела за неразплатени разходи. Днес на заседанието се чу предложение управителят сам да си намали заплатата, която приближава 3 хил. лв. В крайна сметка членовете на комисията приеха отчета и одитния доклад, но не освободиха от отговорност доц. д-р Ганчев.

На загуба в размер на 18 хил. лв. е работила през 2018 г. и АГ болницата „Д-р Димитър Стаматов”. В нея през миналата година са проплакали 2 278 новородени, със 100 повече от предходната годнина. Управителят проф. д-р Емил Ковачев отправи благодарност към Общинския съвет за отпуснатите 1,294 млн. лв. от местния бюджет. С тези средства е завършен ремонтът на покрива и частичен ремонт на отделенията в лечебното заведение, закупена е уникална за Източна Европа апаратура за премахване на миоми, до края на годината ще бъде изграден и външният асансьор в болницата.

Финансовите резултати на Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна ще бъдат обсъдени на следващо заседание на комисията. Разглеждането на отчета беше отложено заради заболяване на доскорошния управител на лечебното заведение д-р Руслан Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.