ООН потвърди съществуването на тунел на израелско-ливанската граница

Свят

 21 Четения

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) потвърдиха съществуването на тунел на израелско-ливанската граница. Това стана два дни след като израелската армия започна операция за разрушаване на открити според нея на израелска територия подземни тунелите, прокопани от ливанската групировка Хизбула за извършване на нападения, предаде АФП.

ЮНИФИЛ съобщи заключението си в комюнике след посещение на район близо до пограничния град Метула в Северен Израел. В комюникето силите не споменават ливанското шиитско движение.

Командващият ЮНИФИЛ генерал Стефано Дел Кол, придружен от технически екип, посети зоната, „където Израел каза, че е открил тунел близо до очертаната от ООН Синя линия“, служеща за граница между двете страни. „След инспекция на мястото ЮНИФИЛ може да потвърди съществуването на тунел в района“, се казва в текста. Силите на ООН работят със страните, за спешно осигуряване на контрол над ситуацията. Много важно е да имаме пълна представа за това опасно събитие, допълва комюникето.

След като предприе операцията във вторник, израелската армия, която поиска ЮНИФИЛ да се намеси, заяви, че един от засечените подземни тунели тръгва от къща в ливанското село Кфар Кила и навлиза на 40 м в територията на Израел.

Сега израелските сили действат в три участъка по границата, каза военен говорител. Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заведе чужди дипломати на границата с Ливан, за да им покаже подземните тунели на Хизбула и призова за санкции срещу ливанското движение. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.