Откривателят на структурата на ДНК: Бялата раса е по-интелигентна

Наука

 30 Четения

Американски учен, спечелил Нобелова награда за структурата на ДНК, е лишен от почетните титли в лабораторията, която някога е водил, заради расистки коментари в документален филм, съобщава СиЕнЕн.

Джеймс Уотсън, който открива двойната спирална структура на ДНК заедно с Франсис Крик през 50-те години на миналия век въз основа на работата на британския химик Розалинд Франклин, коментира във филм на PBS, че „гените причиняват разлика в интелигентността между белите и черните хора в тестовете за интелигентност“.

След известен период на лутания и неуспехи описани в книгата на Уотсън „Двойната спирала“, в началото на 1953 г., учените представят своя двойно-верижен модел на структурата на ДНК, публикуван в сп. „Нейчър“ на 25 април, който след това е потвърден експериментално от много учени. За това откритие Уотсън, Крик и Уилкинс получават Нобеловата награда за 1962 г. През следващите десетилетия Уотсън работи като преподавател в Харвардския университет и Калифорнийския технологичен институт, от 1968 г. е директор на Лабораторията в „Колд Спринг Харбър,“ Ню Йорк, а от 1988 до 1992 г. е ръководител на проекта „Човешки геном“ – Human Genome Project.

Коментарите на 90-годишният учен са осъдени от лабораторията, която съобщава, че „недвусмислено отхвърля необоснованите и безразсъдни лични мнения, изразени от д-р Джеймс Д. Уотсън“, като отбелязва, че изявленията са „осъдителни и неподкрепени от науката“.

„Лабораторията осъжда злоупотребата с науката, която оправдава предразсъдъците“, допълват те.

Уотсън е коментирал пред британския вестник „Сънди Таймс“ през 2007 г., че „по своята същност имам мрачни перспективата за Африка, защото всички наши социални политики се основават на факта, че тяхната интелигентност е същата като нашата, докато всички тестове не показват това.“

Ученият добавя, че макар да се надява, че всички са равни, „хората, които трябва да се справят с черните служители, смятат, че това не е вярно“. Тези коментари доведоха да освобождаването му от административни задължения, но досега запазваше почетните си титли.

Уотсън се извини за коментарите през 2007 г., но в документалния филм на PBS „Американски майстори: Декодиране на Уотсън“, който е излъчен на 2 януари, той обяснява, че възгледите му не са се променили. Забележките са последните в поредица от расистки и хомофобски изявления, които опетняват кариерата на Уотсън.

През 1997 г. британската „Съндей Телеграф“ го цитира когато казва, че на жените трябва да бъде позволено да прекратяват бременност, ако например в плода е открит ген за хомосексуалност.

По време на лекционно турне през 2000 г. той предполага, че може да има връзки между теглото на човека и нивото на амбиция и между цвета на кожата и сексуалната мощ.

„Ето защо имате любители на латиносите“, коментира той, според цитат на „Асошиейтед прес“ от присъстващи на лекцията. „Никога не сте чували за „Английският любовник“, а само за „Английският пациент“.

В един британски телевизионен документален филм, излъчен през 2003 г., Уотсън предполага, че глупостта е генетично заболяване, което трябва да се лекува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.