Официално от ЕК: Не проповядваме „трети пол“ сред българските ученици

Свят

 26 Четения

От Еврокомисията опровергаха твърденията на медии в България, че се опитват да наложат понятието „трети пол“ в училищата у нас.

От Комисията разпространиха специално изявление. Публикуваме пълния му текст.

През последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да „наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE1 на училищата в България, Комисията „проповядва джендър идеология“.

Всички тези твърдения са неверни. Ето защо Комисията би желала да изясни следното:

Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде.

SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави. /clubz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.