Пазарът не вярва на пакта ОПЕК+. Петролът остава $60 за барел

Бизнес

 33 Четения

Петролът от еталонните световни марки във вторник сутринта умерено се покачва. Инвеститорите се съмняват в ефективността на мерките от пакта ОППЕК+ за съкращаване на добива и очакват данните за запасите в САЩ.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures в началото на днешната търговия поскъпват с $0,02 – до $59,99 за барел. В понеделник тяхната цена се понижи с $1,7 (2,76%) до $59,97 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачва с $0,13 (0,25%) – до $51,13 за барел. В хода на вчерашната търговия тези контракти поевтиняха с $1,61 (3,06%), завършвайки сесията на ниво $51 за барел.

Експерти по петролния пазар, вкл. анализаторите на Goldman Sachs и Morgan Stanley, като цяло позитивно посрещат решенията на ОПЕК+ да се понижи добива с 1,2 млн. от октомврийското му ниво на денонощие от началото на следващата година.

Но колегите им от Citigroup отбелязват, че такава мярка ще подкрепи цените и ще провокира ръст на добива в САЩ, което отново може да доведе до запазване на излишъка в предлагането на петролния пазар. Те смятат, че ако петролните цени скочат до $70-75 за барел и производството на суровината в САЩ рязко се увеличи, както и износа на петрол и петролни продукти, участничките в пакта отново трябва да се споразумяват за съкращаване на добива.

Енергийното министерство на САЩ в сряда ще публикува официалните данни за състоянието на запасите и производството на петрол в страната. Анкетираните от Bloomberg наблюдатели, смятат, че те са спаднали през миналата седмица с 3,5 млн. барела. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.