Паси: Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит

Политика

 18 Четения

На британците им беше даден наркотик, който предизвиква халюцинации. Британците халюцинират. Мислят си, че ще полетят. Но не могат. Има и трезви, но те вече са потънали в плен на Брекзит. Това заяви бившият външен министър на страната Соломон Паси.

Брекзит и събитията във Великобритания от последните дни Паси определи като политически и икономически хаос, шекспирова трагикомедия.

„Трябва във Великобритания да си понесат политическата отговорност, но, за жалост, ще плащат следващите поколения“, заяви Паси.

Според бившия първи дипломат на страната Брекзит е дете на популизма. Паси тълкува, че хората вече не помнят причините, довели до Втората световна война (ВСВ). Средната продължителност на живота в Европа в днешни дни е около 70 години, а точно толкова минаха от ВСВ.

Няма хора, които помнят какво стана тогава, причината и тогава беше популизъм, категоричен беше Паси и допълни, че „всички ще плащаме цената, ако не се осъзнаем навреме“.

Паси каза и че България трябва да започне да се готви за Брекзит без сделка, така че да се гарантират правата на гражданите ни на Острова и бизнеса. В Белгия вече се предприемали такива мерки. Трябвало да се направи информационна кампания.

Припомняме, на 15 януари, вторник, премиерът на Великобритания Тереза Мей претърпя разгромна загуба на вота за споразумението за Брекзит. Загубата на Мей е най-голямата в демократичната история на Обединеното кралство.

Вчера, 16 януари, ръководеното от нея правителство обаче оцеля при вота на недоверие.

Участието си в сутрешния блок на БНТ Паси започна с кратка анимация, пресъздаваща легендата за Хан Кубрат и неговите синове – „Съединението прави силата“.

Този завет бил актуален днес не само за България, но и за НАТО. Според него извеждането на САЩ от евроатлантическия съюз не е проста работа. „Не е като да излезеш от ЮНЕСКО или от Парижкото споразумение. САЩ са основатели на НАТО“, посочи Паси.

Той добави и друга причина в подкрепа на тезата си – „НАТО е огромен бизнес за всички“.

Относно избора на изтребител Паси беше категоричен, че новите ни самолети трябва да са Ф-16. Въпросът не бил какви самолети да купи България, а със коя страна иска да е партньор и да прави дългосрочна политика.

Паси не знаел за велики шведски генерали. Попита иронично и колко пъти самолетите им участвали в битка.

Коментарът си той завърши с цветна аналогия за разликата между Ф-16 и Грипен.

Представете си, че служба 112 обяви търг за многоцелева машина – хем линейка, хем пожарна, хем полицейски автомобил. Идват американците с предложение – дават всичко, 3 в 1 – и патрулка, и пожарна, и линейка. Това струва 100 единици.

Идват и шведите и предлагат цена от 70 единици, но казват: предлагаме ви автомобил, който е само линейка, но няма дефибрилатор, ще трябва да си го закупите от американците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.