Пет минути за здраве на очите

Любопитно

 22 Четения

Ако сте служители в офис или прекарвате по-голямата част от времето си пред компютъра, значи сте запознати с проблема с уморените очи. Или може би сте започнали да забелязвате, че зрението ви не е толкова остро, колкото преди. Как да запазим зрението и да дадем почивка на очите си през работния ден само за 5 минути?

Първото нещо, което трябва да направите, е да се отделяте от екрана поне веднъж на всеки 30-40 минути. Само не хващайте смартфона, за да преглеждате нещо в социалните мрежи. Просто погледайте през прозореца или се разходете из офиса. Това ще помогне много на очите ви. Но още по-добре е, ако си поставите за правило да правите прости упражнения следобед.

Направете малко загряване преди да започнете. Затворете очи и останете така за няколко секунди. След това ги отворете и не мигайте за 5-10 секунди, гледайки в далечината. Повторете няколко пъти.

Първо упражнение. Правете хоризонтални движения на зениците отляво надясно и обратно. Повторете 20 пъти, тоест по 10 във всяка посока. След това преминете към вертикални движения отдолу нагоре. И също така повторете 20 пъти.

Второ упражнение. Движете зениците си по диагонал. Повдигнете очите си към горния десен ъгъл и след това към долния ляв. Повторете от другата страна. Трябва да има общо 20 такива движения. След това направете кръгови движения със зениците обратно на часовниковата стрелка и в обратна посока.

Отпуснете се и седнете за 20 секунди със затворени очи.

Трето упражнение. Вземете молив и протегнете ръката си. Сега бавно го вдигнете до върха на носа си, като следите с очи върха на молива си. Върнете се в изходна позиция. И повторете упражнението 10 пъти.

Четвърто упражнение. Дръжте молива с протегната ръка и гледайте върха му за 5 секунди, след което погледнете в далечината и не мигайте за 5 секунди. Върнете фокуса си към върха на молива. Повторете упражнението 10 пъти. Затворете очи и направете с очите си осмица (знак за безкрайност) няколко пъти.

Пето упражнение. Гледайте без да мигате палеца на протегната си ръка и след това започнете да движите ръката си надясно, следвайте я с поглед. Повторете с другата ръка. Изпълнете по 10 движения с всяка ръка.

За да завършите гимнастиката, отидете до прозореца, изберете най-отдалечения обект и го гледайте, без да откъсвате поглед за 20 секунди. Затворете очи и с лек натиск масажирайте веждите с кръгови движения от носа към слепоочията и обратно. Отпуснете се и седнете със затворени очи за 10 секунди.

Сега можете да се върнете на работа. Правете тези упражнения всеки ден и не забравяйте да ходите на рутинен преглед при офталмолог веднъж годишно. Климатиците могат да причинят сух въздух в офисите, затова се консултирайте с вашия лекар кои овлажняващи капки трябва да използвате и не забравяйте да ги държите в работната си зона. Тези прости съвети може да не ви поддържат 100 процента зрение до напреднала възраст, но поне ще ви помогнат да се чувствате много по-комфортно през работния ден и да поддържате очите си здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.