Плати 10 евро и ще видиш Венеция!

Свят

 19 Четения

Всички туристи, пристигащи да разгледат Венеция, скоро ще трябва да платят специален данък. Властите твърдят, че е необходимо да се поддържа чистота и ред в града, който едва издържа на огромния поток от посетители.

Данъкът ще варира от 2,5 до 10 евро в зависимост от сезона. Тази мярка е станала част от бюджета на града за новата година и ще влезе в сила от юли, съобщава ВВС.

Новата туристическа такса ще засегне предимно онези, които пристигат във Венеция за един ден, без да пренощуват: например пътници на круизни лайнери, които сега са освободени от туристическа такса. Тези туристи, които идват в града за няколко дни вече плащат подобен данък, който е включен в цената на хотелските стаи и апартаментите под наем.

Градските власти очакват, че новият данък може да донесе годишно до 50 милиона евро за бюджета на Венеция.

„Разходите за поддържане на чистотата на историческия център и неговата безопасност са особено важни, и от много години те са били покривани от самите венецианци“, каза кметът Луиджи Бруняро в интервю за Repubblica.

В същото време в Twitter кметът увери, че тези, които идват във Венеция, за да работят или учат, ще бъдат освободени от данъка.

Очаква се новият данък да бъде включен в тарифите на автобусните, самолетните и железопътните билети.

Въвеждането на такава нова такса се подкрепя и от представители на туристическата индустрия.

„Онези, които пристигат сутрин и напускат вечерта, допринасят малко за нашата икономика, но увеличават тежестта върху градските услуги, те трябва да разберат, че не всичко тук е безплатно. Това е истинска победа за града“, заяви ръководителят на Венецианската асоциация на хотелиерите, Клаудио Скарпа.

„Нашите исторически градски центрове са музеи и е правилно посетителите да плащат, за да ги посетят, точно както когато влязат в музей“, казва ръководителят на групата на хотели Federalberghi Бернабо Бока.

Подобни данъци вече са в сила и в други региони на Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.