Плевнелиев: Политиците са част от проблема, а не от решенията

Варна

 1 Четения

Политиците са повече част от проблема, отколкото от решенията на важните въпроси, които ни репресират.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на специализирана конференция, посветена на цифровата икономика и стратегиите за интелигентно развитие на градовете в страната. Целта на форума е бъдат обсъдени идеи и добри практики, за да могат редица български градове да се превърнат в така наречените „умни градове“.

Можем по демократичен начин да се развиваме. Плевнелиев се възхищава на поколението, което нарича мечтатели – те инвестират в свързаността на нашите мозъци така, както в мрежа са свързани компютрите.

Новата индустриална революция дава шансове на държавите и ние трябва да се възползваме, каза още Плевнелиев, като апелира да мечтаем и да използваме инструментите, за да променим изцяло градовете си.

Свързаност, финансиране, технологии и мобилност. Това са и посланията, които ще определят бъдещето на нашите градове.

„Ние имаме голямата гордост в България, опитвайки се да дебатираме за умните градове, автомобилите, да си даваме сметка, че имаме огромен шанс и сме все по-силно рали по пътя на прогреса“, убеден е Плевнелиев.

Експрезидентът даде пример с проекта Спарк, с който се развива енергийна ефективност, а с това София е водеща на Балканите.

Зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни, че във всяка една градска сфера се търсят интелигентни решения. Така градовете биха били в услуга на хората. Столична община работи с редица партньори в изпълнението на стратегията за насърчаване използването на иновативни технологии. Столицата си сътрудничи предимно с Виена, Париж, Лисабон и Любляна при обмен на добри практики.

На конференцията присъстваха над 150 представители на Столична община, бизнеса, ИТ сектора, както и енергетиката. / Varnadnes.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *