Политиката скара майките, делят се поне на две

Анализи

 36 Четения

“Системата ни убива” срещу “Системата убива всички”

След 192 дни майките на деца с увреждания са вече в два лагера, а напрежението помежду им ескалира през последните седмици.

Единият лагер е инициативата “Системата ни убива”, чиято водачка е Вера Иванова. Точно нейното ръководство доведе до недоволство, а в неделя бе учредена и новата група – Националната гражданска инициатива “Системата ни убива всички” с председател Мая Стоицева.

Всичко започна на 18 април, когато майките на деца с увреждания излязоха на шести протест. На него за първи път облякоха черните тениски с надпис “Системата ни убива” и привлякоха вниманието на граждани, политици и Слави Трифонов.

В същия ден избухна и първият скандал – част от протеста се отправи към Народното събрание за среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова, но зам.-шефът на Народното събрание Емил Христов не допусна майките заради тениските. След като научи, лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов излетя от пленарната зала. На входа обаче се озова лице в лице със заместника на Нинова в групата Драгомир Стойнев, който обясни, че те са си тръгнали обидени. Държавата досега не е отпускала 162 млн. лв. за около 30-те хиляди семейства, а това правителство го направи, обясняваше Цветанов. “Оставка на Христов като зам.-шеф на парламента”, викаше Стойнев. “Затова значи е било всичко. Срамувам се от това, което провокират колегите от БСП”, възмути се Цветанов.

Подкрепата на БСП за майките вече бе явна. Омбудсманката Мая Манолова пък веднага се нагърби да напише искания от тях закон за личната помощ. В същия ден Нова тв излъчи репортаж за Красимира Обретенова, майка на 16-годишно момиче с увреждания, която емигрира заради системата и неволите по пътя си. Тази история на болната Пасионария

разплака и

премиера Бойко

Борисов

“Искам да видите какъв е случаят с жената с детето, дето я гледах сутринта по телевизията. И този администратор, дето кара жената да обикаля. Ревах, като ги гледах, лично министърът да се занимае – така ли е, както го казват. Няма ли човечност?! Държавни пари, заплати взимат. Всички да се изчистят и да се назначат нови хора”, гневен бе тогава Борисов. И постави задача на социалния министър Бисер Петков – за реформи.

През май зад протеста застана и шоуменът Слави Трифонов, той поде кампания в предаването си и започна да разказва тежките истории на жените и техните деца. Тогава обеща, че ще дари средствата от концерта си в Лондон за каузата им.

На 1 юни майките разпънаха палатката до парламента с ултиматум – приемане на закон за личната помощ, и започнаха открита война с национално представителните организации на останалите инвалиди. През това време екипът на социалния министър подготвяше ключовия закон за хората с увреждания. Изненадващо на 16 юни Петков подаде оставка.

Протестът на

майките го свали

и го качи обратно

на поста за

по-малко от

24 часа

Последва и втори скандал – заради скъп воаяж до Ню Йорк за форум по Конвенцията за правата на хората с увреждания падна главата и на зам.-министърката Росица Димитрова. А Петков стана министърът на майките и започна летни совалки между воюващите лагери за приемането на 3 закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги.

В началото на

октомври БСП

окончателно

се присламчи

към протеста на майките, а Антон Кутев се появи на организираното от тях шествие с черна тениска. Нинова пък излезе с призив във фейсбук всички да подкрепят протеста. Обяви, че обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, ако няма законови промени. Тя лично внесла още през юли закона за личната помощ, но отлежавал в бюрото на шефката на парламента Цвета Караянчева.

А депутатите от ГЕРБ веднага отидоха да говорят с протестиращите майки. На 9 октомври гарант за приемането на трите закона стана финансовият министър Владислав Горанов, чийто подпис на план за действие успокои майките.

И точно когато всичко бе на финалната права, дойде онази реплика на вицепремиера (вече бивш) Валери Симеонов за “кресливи жени” и “тези уж болни деца”. Думите му изкараха на улицата три пъти по-многолюден протест. Този път майките победиха и на 16 ноември оставката на Симеонов бе факт.

Протестът

постепенно

бе овладян от

провъзгласилата

се за лидерка

Вера Иванова Поради тази причина първа още през септември от жените се отцепи Ина Маринова – една от най-активните през годините.

Постепенно се отлюспиха и протестиращи майки в цялата страна.

На 14 ноември срещу Иванова избухнаха и в Стара Загора. “Категорично се разграничаваме от Вера Иванова и Кристина Николаева, както и от всички хора, които споделят техните възгледи, виждания, начин за постигане на целите! Целта е достоен живот и бъдеще за нашите деца, както и система, която да работи от хора за хора, но средствата, които ние смятаме, че трябва да се използват, се различават от тези, които гореспоменатите използват”, написа в позиция водачката в града под липите Анелия Димова.

Една от най-активните майки във Варна – Йонка Енчева, пък пусна във фейсбук: “Същата Вера с ентусиазъм хвалеше никнещите палатки по градове, а после се оказа, че само палатката в София има значение. И накрая каквото искаше, постигна го – остана сама с верния си антураж! Само че това нито е протестът на Вера, нито е каузата на Вера”.

Стигна се дотам, че

полиция да гони

и част от

майките

на палатки. Всеки ден идват провокатори и викаме полиция, за да няма напрежение, обясни тогава Иванова. “И ако на публиката тук все още не ѝ е станало ясно, нека им кажа – този протест отдавна не е на майките на деца с увреждания, той е на болна жена, която продаде душата си бог знае на кого. Предвид, че Вера има около 10 мозъчни клетки, повярвайте ми, хора, дори не съзнава, че се е продала напълно безплатно”, коментира бунтарката Ина Маринова . Тя бе подкрепена и от Валентина Христова, която също в началото бе в първите редици. “Няма да застана никога рамо до рамо с хора, които унищожиха вярата ми в доброто, на които вярвах безрезервно, а така се омотаха в стремежа си… не знам към какво, само мога да предполагам”, написа тя.

Напрежение сред подкрепящите протеста нагнетиха и

едни 13 хил. лв.,

преведени от

Слави Трифонов

Той ги спечелил от делото срещу предаването “Господари на ефира” за нарушаване на авторското право на “Шоуто на Слави”. Парите ще отидат за храна и помощи на най-нуждаещите се, но когато протестите приключат, за да не ни обвинят, че той ги спонсорира, каза тогава Вера Иванова. И обясни, че с парите от концерта в Лондон ще се направи нещо много по-голямо и мащабно.

Самата Вера е организатор и на първия протест през 2015 г. Тя е майка на 23-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Може да се движи, макар и куцайки, засегнат е левият му крак. Не може обаче да говори. Необходима му е непрекъсната грижа. Вера Иванова вече пет месеца всеки ден е сред протестиращите майки пред парламента. Тя е председател на Конфедерацията за защита правата на децата.

Името ѝ обаче нашумя две години по-рано, когато обяви гладна стачка заради отказ на институциите да обърнат внимание на

сигналите, които

подавала, че тя

и детето ѝ са

малтретирани

от съпруга ѝ

Твърденията за насилие в семейството са лъжа – всичко се прави с цел да се откажа пред нотариус от претенциите си върху семейното жилище. Така обвиняваният в домашно насилие баща на две деца Валентин Петров обясни пред bTV своята гледна точка.

А междувременно майките на деца с увреждания станаха Човек на годината за 2018-а на Българския хелзинкски комитет.

Какво постигнаха от палатките

Два приети закона – за личната помощ и за хората с увреждания, и един на финалната права – за социалните услуги, са резултатът от натиска на майките на деца с увреждания. Така от 1 септември 80 хил. инвалиди ще имат право на лична помощ. От 1 януари пък хората с увреждания ще имат право на нов вид финансова подкрепа от 24,36 до 198,36 лв.

До 30 дни в годината родителите на деца с увреждания или роднини на възрастни хора ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. През януари пък майките ще протестират за отпадането на ТЕЛК решенията. Лекарите от комисиите в столицата вече заплашиха, че ще спрат работа, ако протестиращите разпънат палатката си пред здравното министерство. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.