Помпейо: САЩ искат да направят така, че турците да не избият кюрдите в Сирия

Свят

 35 Четения

Съединените щати искат да продължат да не позволяват на „турците да избият кюрдите“ в Сирия след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войници от тази страна, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

„Важното е да направим така, че турците да не избият кюрдите, да защитаваме религиозните малцинства в Сирия, всичко това все още е част от американската мисия“, каза Помпейо в интервю за консервативния сайт Нюзмакс (Newsmax).

Той отказа да посочи график за предстоящото изтегляне на американските войници от Сирия, за да не „знаят точно“ кога ще стане това „враговете“ на Съединените щати.

Преди Коледа Тръмп изненадващо обяви, че ще върне у дома наброяващия около 2000 души американски военен контингент в Сирия, тъй като той е изпълнил целта си да победи групировката „Ислямска държава“. Това решение шокира много съюзници на Съединените щати и доведе до оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис и на специалния пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция Брет Макгърк, припомня Франс прес.

Впоследствие Тръмп уточни, че това изтегляне няма да стане „от днес за утре“, а ще отнеме „известно време“. Както изглежда, той си е взел бележка след призивите да не връща прибързано американските войници в Сирия у дома, отбелязва Франс прес.

Изтеглянето на САЩ от Сирия е заплаха по-специално за кюрдските милиции, които са съюзници на Вашингтон в борбата срещу „Ислямска държава“.

Турция не крие намерението си да започне офанзива срещу тях, за да предотврати обособяването на управлявана от кюрди територия край нейната граница, тъй като се опасява, че това може да засили сепаратистките настроения сред собственото й кюрдско малцинство.

Междувременно най-малко 11 души са били убити при въздушен удар, нанесен от оглавяваната от Съединените щати коалиция в Източна Сирия, съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирана от ТАСС и БТА.

Всички жертви са от едно семейство. Атаката е била извършена в село Аш Шафаа, провинция Дейр аз Зур.

Най-малко 1139 цивилни са били убити при въздушни удари, нанесени от коалицията в Сирия и Ирак от лятото на 2014 г. до края на миналата година, отбелязва ТАСС, цитирайки данни от ежемесечните доклади на коалицията, създадена за борба срещу групировката „Ислямска държава“.

На 19 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските войски от Сирия. Той се аргументира, че „Ислямска държава“ вече е победена и с това единствената причина за тяхното присъствие в Сирия е отпаднала, припомня ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.