Помпейо се надява на споразумение с Турция за защита на кюрдските бойци

Свят

 35 Четения

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази оптимизъм, че САЩ и Турция ще постигнат споразумение за защита на кюрдските бойци в Сирия, предаде ДПА.

„Уверени сме, че можем да постигнем резултат, който включва тези две цели: защитава турците от реални терористични заплахи, и предотвратява всякакъв значим риск за хората, които не представляват терористична заплаха за Турция“, заявил е Помпейо според публикувани вчера от Държавния департамент на САЩ негови забележки, направени по време на посещение в Обединените арабски емирства. Държавният секретар не уточнява как ще бъде постигната тази защита.

Помпейо добавя, че е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано вчера и че има много подробности, които трябва да се изяснят, предава БТА.

Кюрдите в Северна Сирия, които са съюзници на Вашингтон, се опасяват, че изтеглянето на войските на САЩ ще ги остави уязвими при турска военна офанзива. Анкара смята кюрдските бойци за терористи и за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция.

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна „скоро ще предприеме действия за неутрализиране на тези терористични групи на сирийска територия“, припомня ДПА. В четвъртък Чавушоглу добави, че Анкара ще приложи плановете си за офанзива, ако САЩ забавят прекалено дълго изтеглянето си. През последните две седмици Турция засилва военните си постове по границата със Сирия, според държавната новинарска агенция Анадолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.