Постигнаха споразумение на конференцията за климата в Полша

Свят

 20 Четения

Постигнато е споразумение на конференцията по промените на климата, която се провежда през последните 2 седмици в полския град Катовице, съобщиха световните информационни агенции.

Това е станало в събота вечерта, след като преговорите бяха удължени.

До последно се е работило по правилата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата от 2015 година. 

Сред основните въпроси е запазване на затоплянето на планетата до 1,5 градуса по Целзий. 

Михал Кюртика, заместник-министър на околната среда на Полша и председател на конференцията, отбеляза, че климатичните промени и последствията от тях не са национални, а глобални проблеми.

Те изискват и общи мерки, защото засягат поколенията след нас, каза той.

Кюртика призна, че единомислие по толкова специфичен проблем е трудно да се постигне, но министрите могат да бъдат горди от положените усилия.

Това е най-важната среща на ООН по въпросите на глобалното затопляне, откакто Парижкото споразумение от 2015 г. очерта рамка за отказ от изкопаемите горива. Около 200 държави участваха в нея.

Следващата конференция ще се проведе в Чили между декември 2019 и януари 2020 година.
В изявленията на световните лидери този път бе отразен и друг основен проблем – разликата в развитието на държавите, която се отразява неизбежно и върху промените в климата.

На това наблегна в словото си и българският президент Румен Радев.

Самата Полша е домакин на преговорите за климата в ООН за трети път, но страната остава зависима от въглищата, които са най-въглеродно интензивното изкопаемо гориво.

Събитието премина и на фона на протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.