Правителствена криза в Гърция заради договорът за Македония

Свят

 42 Четения

Ден след като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония, споразумението между Атина и Скопие доведе до сътресение в гръцкото правителство. Оставка заради договора от Преспа подаде министърът на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на „Независими гърци“ – коалиционен партньор на управляващата Сириза. 

След среща с премиера лидерът на националистите от „Независими гърци“ напусна правителството. Министърът на отбраната Панос Каменос оттегля министри и заместник-министри от квотата на партията.

Сириза губи мнозинство в парламента. Очаква се премиерът Ципрас да поиска вот на доверие, за да внесе за гласуване след това споразумението от Преспа.

Очаква се председателят на парламента Никос Вуцис да предложи дебатите по поискания от премиера Алексис Ципрас вот на доверие към правителството да бъдат проведени утре, а гласуването да е в сряда. 

Причината за разпадане на правителствената коалиция е несъгласието на националистите да подкрепят договора със Скопие.

Каменос заяви на пресконференция:

„Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми позволява за запазя министерския пост“.

Прокуратурата разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението.

Опозицията настоява за референдум за името на “Северна Македония“. 

Същевременно медиите в Скопие цитираха македонския министър на външните работи Никола Димитров, който заявява, че е получил уверение, че гръцкото правителство е силно посветено да завърши работата с Преспанския договор.

„Мисля, че по-полезно е да отправим послание, че е време двете съседни държави, които споделят общи интереси, да направят тази стъпка към близко стратегическо приятелство“, казва още Димитров. 

Междувременно стана ясно, че председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис е предложил заседанието на парламента по вота на доверие на правителството да започне във вторник, а вотът да се състои в сряда вечерта, съобщи агенция АНА-МПА. Вуцис е получил от Алексис Ципрас писмо, в което го информира за намерението си да поиска от парламента потвърждение на доверието в правителството. Дебатите за гласуване на доверие трябва да започнат два дни след внасянето на искането и да продължат не повече от три дни. 

Катимерини: Сделка между Каменос и Ципрас ще позволи на последния да управлява

Според анализ на гръцкият опозиционен вестник „Катимерини“, действията на Каменос са част от споразумение с Ципрас, което в крайна сметка ще доведе до оставането му власт и ратифицирането на споразумението от Преспа. Официална позиция със същото мнение разпространиха и от основната опозиционна партия – консервативната „Нова демокрация“.

Изданието изтъква, че от министрите на „Независими гърци“ поста си най-вероятно ще даде само лидерът на партията. Самият Каменос също призна, че повечето от кадрите на националистите в правителството най-вероятно ще поискат оставане и реално партията е разцепена. 

„Катимерини“ прави изчисления, че Ципрас може да разчита на парламентарно мнозинство, което включва 4 от 7-те депутати на „Независими гърци“. /bnr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.