Правителството гласува увеличение на социалната пенсия

Политика

 45 Четения

На днешното си заседание правителството ще гласува увеличени на социалната пенсия за старост със 7,16 лв. 133 л. ще бъде новият размер на този тип пенсия. Тя се полага на навършилите 70 години, с доход на член от семейството под гарантирания минимум, който за тази година е 75 лева.

Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички останали пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г.

По-висока ще стане и добавката за чужда помощ, която получават хората с трайни увреждания с над 90-процента намалена работоспособност. Нейният размер ще стане 99 лева и 50 стотинки. Такава добавка към момента получават около 90 хиляди българи.

В резултат от предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност – за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, припомня bTV.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.