Правителството на Тръмп: Ситуацията на границата между САЩ и Мексико е кризисна

Свят

 38 Четения

Частичното спиране на работата на американското правителство започна да оказва отрицателно въздействие върху икономиката, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Президентът Доналд Тръмп и демократите в Конгреса досега не са постигнали особен успех в преговорите за спиране на парализата, засегнала около 800 000 федерални служители, много от които ще пропуснат своята първа заплата тази седмица и които дължат общо 249 милиона долара месечни ипотечни плащания, отбелязва американското издание, цитирано от БТА.

Няма признаци парализата да приключи скоро, а Тръмп обяви, че довечера ще направи обръщение към нацията във връзка с кризата по южната граница, както я нарича той. Според Белия дом президентът ще пътува до границата тази седмица като част от своите усилия да убеди американците в необходимостта от построяването на стена.

Безизходицата започва да оказва отрицателно въздействие върху американците, чийто живот е засегнат по един или друг начин от федералното правителство. Това е втората по продължителност парализа на държавния апарат в историята на САЩ след тази, която започна през декември 1995 г. и приключи след 21 дни, изтъква „Ню Йорк таймс“.

Блокирането на работата на правителството, което навлиза в своя 18-и ден, се превърна в сериозно изпитание за Тръмп, който в предизборната си кампания се представяше като майстор на преговорите и сключването на сделки, но досега не е постигнал буквално никакво споразумение с демократите, коментира изданието.

Правителството на Тръмп настоява, че ситуацията на границата между САЩ и Мексико е станала кризисна. По този начин то подготвя почвата за евентуално обявяване на извънредно положение от президента, което би го овластило да построи гранична стена без одобрението на Конгреса, посочва в. „Вашингтон пост“.

Много имиграционни експерти обаче казват, че правителството преувеличава заплахата за сигурността на границата и подсилва данните по заблуждаващи начини или използвайки откровени лъжи, изтъква американското издание.

Тръмп, който е ядосан от отказа на демократите да приемат искането му за финансиране в размер на 5,7 милиарда долара за стената, смята обявяването на извънредно положение за осъществим, макар и рискован начин за построяване на част от отдавна обещаваната от него преграда по границата, казват висши правителствени служители, цитирани от вестника.

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Тръмп засега не е взел решение за обявяване на извънредно положение, но юристите на Белия дом работят за определяне на вариантите, с които разполага президентът, и се подготвят за евентуални правни пречки.

Подобен ход би могъл да бъде рисковано начинание, което да предизвика ожесточен конфликт с демократите в Камарата на представителите, където те вече имат мнозинство, и съдебни битки. Но според правителствени служители Тръмп смята, че издаването на указ може да е необходимо предвид съпротивата на демократите и символичната сила на стената за неговите основни избиратели, пише „Вашингтон пост“. /24chasa.bg

Днес+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.