Преглед на печата

Варна

 24 Четения

Проверки. 

„Дума“:

Спешни проверки в трите ЕРП-та

Държавата започва проверки в трите електроразпределителни дружества. Ще се проверява разпределителната мрежа, състоянието на електромерите и качеството на услугата, която получават потребителите. Проверките в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са част от мерките, които днес бяха обявени от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на КЕВР Иван Иванов.

Инспекциите тръгват от 15 януари и ще продължат 10 дни. Екипи на енергийното ведомство и на КЕВР ще проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Двете институции ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

Освен това КЕВР ще привика в понеделник ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса с участието на енергийния министър Теменужка Петкова. Ще се обсъжда възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти.

Войводиново. 

„Сега“:

Каракачанов: Дискриминираният съм аз!

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че и той е дискриминиран от ромите. „Нещо за дискриминация чух?! Дискриминираният съм аз!“, възмути се той, цитиран от Би Ти Ви, по повод жалбата срещу него в Комисията за защита от дискриминация.

Изявлението му беше направено два дни след разпоредената от него акция във Войводиново, довела до събарянето на цялата ромска махала. Напрежението в селото бе провокирано от побой над военнослужещ, извършен от двама братя роми. Тази вечер в селото се готви нов голям протест, в който вероятно ще се включат и футболни агитки.

„Аз мисля, че полицията ще си свърши работата – както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите, полицията не позволи да има саморазправа“, поясни пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му на протеста се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, а той е разговарял с тяхното ръководство.

Дело. 

„Монитор“:

Скриха СРС-та срещу Иванчева

Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на подкупа, който е поискала бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин, не бяха слушани по време на съдебното заседание в спецсъда.

Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са подсъдими за получаването на 70 000 евро подкуп от Ваклин, които били първи транш от 500 000, за да придвижат преписката му за строеж в жк „Младост 4“.

„Искаме аудиозаписите да се изслушат в цялост, а не само в отделни часове, за да не се извежда смисълът на разговора извън контекста“, заяви един от тримата прокурори по делото. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането и прие това на подсъдимите и защитата им да бъдат пуснати само записите, в които според Иванчева и Петрова има разминавания между това, което се чува и това, което е записано на хартия, т.нар. ВДС /веществени доказателства/.

Казус. 

„24 часа“:

ЧСИ-то Тотко, забъркал скандала с либийския танкер, избяга от България

Прокуратурата разследва Колев за превишаване на правата при смяната на екипажа, ще се търсят и други виновни длъжностни лица

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев от Бургас е избягал от България на 20 декември, научи „24 часа“ от източник в МВР.

Това се случва ден преди скандалната смяна на екипажа на либийския танкер „Бадр“ и предаването му на новия собственик – фирмата „Булгаргеомин“. Тотко Колев е човекът, благодарение на когото става превземането на танкера. Скандалната история беше разказана в „24 часа“, след като България беше въвлечена в международен скандал с предупреждението на Либия, че ще арестува всеки кораб с български флаг, който плава в нейни териториални води.

НОИ. 

„Дума“:

Всеки трети българин звъни до НОИ за обезщетения 

Всеки трети българин, който звъни до Националния осигурителен институт, се обажда с въпроси, свързани с паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинсто, съобщават от института.

За 6 години Контактният център е приел над 1,1 млн. обаждания. Една пета от нашенците, които са се обадили са търсили информация за пенсиите си. 31 на сто от българите звънят с въпроси за програмата „Профилактика, рехабилитация и отдих“, фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, осигуряване на самоосигуряващи се лица, трудови злополуки и професионални заболявания. Едва 5 на сто от българите пък задават въпроси относно електронните услуги на института. Поне една трета обаче от запитванията са от компетенцията на други институции, отбелязват от НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.