Предложение: По-висока такса куче за по-малко бездомни животни

Общество

Отношението към животните много точно показва нивото на развитие на едно общество – дали то е склонно към емпатия или по-скоро смята всички земни блага за негов собствен ресурс, от който той трябва максимално да се възползва. От години в България, въпреки редицата законови промени, стои нерешен въпросът с безстопанствените животни. Общините са задължени да имат свои приюти, да извършват масова кастрация и маркировка на бездомните кучета, но парите за тези цели не просто недостигат, а са цинично малко. И така, докато си мислим, че се отнасяме хуманно с бездомните животни и че полагаме необходимите грижи за тях, всъщност те все още са хиляди и основната вина за това е наша – на хората.

От 2002 година в Добрич съществува приют за кучета, който се стопанисва от Сдружението с нестопанска цел „Обич за обич“ и се финансира от Германо-българска помощ за животните.

След Втората световна война проект на английската кралица Елизабет Втора започва експерименти как да се справят с популацията на бездомните животни. Резултатите от него ясно показват, че вместо тяхното умъртвяване по-добрият вариант е те да бъдат кастрирани. И тъй като появата на бездомничетата не става по случайност, а с активната намеса на собствениците на домашни животни, в повечето европейски страни всеки, който отглежда животно и то е кастрирано, плаща много по-нисък данък за него, разказва управителката на приюта за бездомни кучета в Добрич Мария Великова.

Приютът на Мария Великова съществува от 2002 година. Мястото за него е предоставено бевъзмездно от община Добрич, а финансирането на дейността се подпомага от добродетели, живеещи в Германия. Приютът има договор и със съседните на Добрич общини за извършване на кастрации на бездомните кучета там. В него работят 6 човека, почти от самото му създаване за любимците се грижи Николай Тодоров. Започнал като на шега и така вече десет години спасява живота на стотици кучета, които ежедневно го даряват с любов.

За кучетата в приюта от години се грижи и ветеринарният лекар Татяна Илиева, за която работата именно тук е призвание и сбъдната мечта да работи на терен.

В момента в приюта се отглеждат около 200 кучета, всяко от тях си има име и собствена къщичка. Мария Великова споделя, че осиновители почти няма, но за сметка на това всеки ден се появяват хора, които изхвърлят непотребните за тях кучета пред вратите на приюта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *