Президентът на Южна Корея очаква скорошна и резултатна втора среща между Ким Чен-ун и Тръмп

Свят

 16 Четения

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза на пресконференция в Сеул днес, че втора среща между лидерите на Северна Корея и САЩ ще се състои в най-скоро време и „ще помогне за укрепване на мира на Корейския полуостров“, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Според него за подготовката на тази среща говори и току-що приключилото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай. Мун насърчи Пхенян да предприеме по-съществени стъпки към разоръжаване, а също и САЩ да възнаградят такива положителни ходове на Севера, като добави в тази връзка, че ще настоява за по-бързо сваляне на санкциите, за да се даде тласък на блокираните икономически проекти между двете Кореи. Той изрази увереност, че започнатият през 2018 г. процес на междукорейско помирение и сближение активно ще продължи и през тази година.

Според Мун разбирането на Пхенян за денуклеаризацията на Корейския полуостров не се различава коренно от разбирането на САЩ, Китай, Русия и другите заинтересовани страни. Президентът каза още, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун не обвързва подписването на мирен договор, който трябва формално да сложи край на Корейската война от 1950-1953 г., с изтегляне на американските войски от южната част на полуострова.

Мун Дже-ин, цитиран от ТАСС, отбеляза, че преди подписването на този документ трябва да се състоят многостранни консултации с участието на страните участнички в конфликта – Южна Корея и САЩ, от една страна, и Северна Корея и Китай – от друга. „Към тях ще бъдат привлечени и страните, подписали през 1953 г. споразумението за временно примирие“, добави той

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.