Провериха качеството на тока в Нови Искър със заповед на Теменужка Петкова

Бизнес

 22 Четения

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип от Министерството на енергетиката провери на място качеството на подаваната електроенергия в кв. „Славовци“ на гр. Нови Искър. Инспекцията е по повод оплаквания на жители от региона за чести прекъсвания на електроснабдяването и понижаване на напрежението в пиковите часове – след 17 часа. В проверката участваха и представители на местния доставчик – „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, съобщават от пресцентъра на МЕ.

По време на проверката е поставен регистратор на един от ключовите трафопостове в региона, който ще измерва напрежението на подаваната електроенергия за период от седем денонощия. Устройството прави запис на всеки 15 секунди.

Според сведения на местните жители част от трафопостовете стоят отключени и са обект на кражби. В хода на инспекцията бе установена кражба на масло от трансформатор „Липите“, чиито предпазители заради това са изгорели и подменени. Впоследствие е сменен и целият трансформатор.

Част от прекъсванията на електрозахранването в региона се дължи и на лоши метеорологични условия – силен вятър в навечерието на Коледа е предизвикал падане на топола извън сервитутната зона, вследствие на което е скъсан електропровод. Електроподаването е било възстановено по алтернативен маршрут.

Проверката в района на екипа на Министерството на енергетиката продължава и утре, 11 януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.