Проект за мина вдигна на протест три села в Софийско

Общество

 55 Четения

Три села излязоха на протест срещу проект за добив на въглища, предаде бТВ. Според жителите на Бърложица, Радулово и Братушково одобреният от Министерския съвет проект за мина в района ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в селата.

Още от 2016 г. Министерството на околна среда и водите е дало разрешение за концесия на „Алдомировски въглищен басейн“ на няколко фирми, за които се предполага, че са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Концесията е за следващите 29 години и се очаква постъпленията в общината да възлизат на 18 000 лева годишно. Тази сума обаче е крайно недостатъчна компенсация за екологичните и социалните последствия за населението.

Протестиращите са категорични, че създаването на чисто нова мина ще доведе до заличаването на един добре развит селски район в близост до столицата, който предлага възможности за отдих и екотуризъм.

Кметът на Сливница заяви, че общината има съвсем други планове за развитие на района и те не включват мини. Той изтъкна, че вече има чисто нов път, който не е за камиони.

Според кмета, ако на мястото се развие туризъм, имотите на жителите ще поскъпнат и в общината ще постъпват повече данъци, ако се строят жилищни комплекси.

По думи на хората от района мината ще унищожи поне три села. Тя ще навреди и на земеделската земя.

Все още обаче няма отговор от компанията, която смята да добива въглища в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.