Протестират присъдата от 15 години затвор на мъж, убил и изнасилил свой приятел

Варна

 3 Четения

Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на окръжния съд, с което 37-годишният Венцислав Апостолов получи 15 години затвор за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин и бе оправдан за извършено „полово удовлетворение с лице от същия пол“. Държавното обвинение поиска доживотна присъда за Венцислав, като се позова на наличието на множество отегчаващи отговорността обстоятелства. Единственото смекчаващо обстоятелство, заяви прокурорът, е съдебната реабилитация на подсъдимия. Протестът, освен срещу несправедливия размер на наложеното наказание, е и заради оправдателната част в присъдата и по-точно за сексуалното посегателство спрямо жертвата.

Трагедията се разигра на 13-и февруари миналата година в дома на Венцислав във варненския квартал „Владиславово“. Той и жертвата му – Явор, се познавали от години. Наркозависимият Явор изгубил дома си заради непогасяване на кредит и заживял на улицата. От скитническия му живот го спасил именно Венцислав, който го прибрал да живее в дома му. Във фаталната вечер двамата се скарали заради приятелката на Венцислав. Ядосаният мъж буквално размазал от бой Явор – с ритници, с юмруци и дървена тояга. След като пребитият мъж изпаднал в безпомощно състояние, подсъдимият извършил и сексуалното насилие, като употребил сила, твърди обвинението. След това захвърлил бездомника на тревната площ пред блока.

На 14 февруари преди обяд случаен минувач разпознал в лежащия мъж на тревата Явор и подал сигнал на 112. Докато пристигналият екип на спешна помощ преглеждал пребития Явор, Венцислав дошъл и обяснил, че предната вечер той не се е прибрал в дома му. На път за болницата 35-годишният мъж починал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *