Проф. д-р Ангелов: ГЕРБ подкрепя туристическия бизнес в условията на пандемия и хаос

Политика

 3 Четения

„ПП ГЕРБ продължава да подкрепя хотелиерския и ресторантьорския бизнес в условията на световна пандемия и на пълен хаос при справянето с нея от страна на служебния кабинет на Румен Радев. Имаме единомислие с бранша за засилване на ваксинационния процес – на първо място за запазване здравето и живота на хората и България да бъде сигурна туристическа дестинация. Категорично сме за въвеждане на зелени сертификати, но те трябваше да бъдат обявени още през лятото и с гратисен период“. Това каза проф. д-р Костадин Ангелов, член на ИК на ПП ГЕРБ и водач на предизборната коалиция на ГЕРБ/СДС във Варна и Велико Търново на среща с представители на браншовите организации.

ГЕРБ подкрепя и искането за зелен сертификат на държавната и общинска администрация, както и на всички служители, които са на държавно финансиране, защото така се дава пример за проактивна  политика по отношение на спазване на противоепидемичните мерки. Антигенните тестове да са безплатни, като финансирането да е през бюджета на НЗОК за нейните договорени партньори-лицензираните лаборатории в списъка на министъра на здравеопазването. Механизмът е идентичен с финансирането на ваксинационния процес. Справедливо е въвеждането на тестовете за антитела в побългарения вариант на зеления сертификат, каза проф. д-р Ангелов.

Той посочи, че в момента на европейско ниво се води дебат за признаването на тестовете за антителата с документ или разширяването на зеления сертификат с тях.

По отношение на антикризисните мерки ГЕРБ остава на позицията си за 9% ДДС за заведенията, като тази данъчна ставка да се запази  през следващата година.

„Не е справедливо условието за  40% спад на оборота при кандидатстване по мярката 60 на 40, която беше въведена в подкрепа на бизнеса при правителството на ГЕРБ, но изискването тогава беше за 20% спад“, припомни проф. Ангелов.

По отношение на ценовия шок с електроенергията  въпреки настояването на ПГ на ГЕРБ в 46-ия парламент да се продължат започнатите преговори с ЕК за участие на държавата при формиране на цената на тока и дотиране на вредните емисии, служебното правителство не подписа Споразумението с Брюксел. Трябва в максимално кратки срокове да бъдат възобновени преговорите с ЕК и за овладяването на кризата да се въведе мярката Механизъм за капацитет, който да гарантира нормалната работа на въглищните централи и респективно понижаване на цената на тока.

„Със своите действия срещу бизнеса служебното правителство направи само едно – обедини всички браншови организации в туристическия сектор срещу него“, заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/. На срещата присъстваха колегите му Марин Сотиров, също от СЗБ, Борислав Лазаров от Българската Асоциация на заведенията и Павлин Косев – варненският председател на БХРА. От страна на ПП ГЕРБ участваха кандидатите за народни представители от варненската листа Красен Кралев, Славена Точева, адв. Бранимир Балачев и Мартин Андонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *