Проф. д-р Бранимир Каназирев за иновативните методи в кардиологията

Варна Общество

 254 Четения

-Разкажете ни за инвотивните методи за диагностика в Sanamedic?

-Иновативните методи в областта на кардиологията в Медицински Център “SanaMedic” са в областта на артериалната хипертония, сърдечната недостатъчност, коронарната болест, ритъмните и проводните нарушения и възпалителните заболявания на перикарда (обвивката на сърцето) и миокарда.

При артериалната хипертония се установяват стойностите на артериалното налягане с помощта на 24 часова автоматично проследяване на артериалното налягане в домашна обстановка и последващо компютърно разчитане на изследването. С помощта на ултразвуково изследване на сърцето (ехокардиография) – напълно безвредно и безболезнено изследване, се установяват последствията за сърцето от продължително повишено кръвно налягане.

При оплаквания от лесна уморяемост и задух се изследват биомаркера за сърдечна недостатъчност- NT-proBNP и се извършва ехокардиография за установяване причините за сърдечната недостатъчност. При съмнение за стеснение на една или повече от коронарните артерии се извършва натоварване на велоергометър и се отчитат показателите на сърдечно-съдовата система при натоварване.

При поява на оплаквания и гръдна болка се насочвате към модерното изследване КТ коронарна ангиография –безболезнено, бързо и неинтервенционално изследване за оценка на анатомията на коронарните съдове.

При нужда Ви се ангажира дата и час за неспешно инвазивно лечение на стеснените съдове чрез поставяне на стент –разширяване на стеснението. Тези, които искат да спортуват и да упражняват джогинг, а не са сигурни за състоянието на сърдечно-съдовата си система и нейния капацитет могат да преминат  стрес тест с физическо натоварване за да са сигурни, спорта, който ще упражняват няма да бъде противопоказан или рисков.

При прескачане на сърцето и при други ритъмни и проводни нарушения се проследява ритъма на сърцето в домашна обстановка в продължение на 24 часа чрез електрокардиограма, а данните се обработват на компютърна програма. При възпалителни заболявания на перикарда и миокарда се извършват съвременни биохимични имунологични изследвания за установяване на причинителите на възпалението.

Последващото лечение във всички случаи се базира на извършените изследвания и на най-съвременните препоръки на европейската асоциация по кардиология.

-Кои са най-честите симптоми, които водят пациентите при кардиолога?

-Най-честите оплаквания са свързани с повишено артериално налягане и това са главоболие, омаяност, световъртеж, сърцебиене, прескачане на сърцето, гръдна болка, нарушено зрение, гадене, обща отпадналост, нарушена координация, памет и ориентация.

Друго често оплакване е прескачане на сърцето и чувстото за сърцебиене, често придружени от повишено или понижено артериално налягане.

Гръдната болка при натоварване в областта на сърцето, придружена от задух, гадене, повръщане, прилошаване е алармиращ сипмтом, който изисква задължително извършване на електрокардиография, ехокардиография и стрес тест при нужда.

Лесната уморяемост и задух са други чести причини за изследване на сърцето и големината на сърдечните кухини. Заедно със сърдечното изследване трябва да се изследват хемоглобина, уреята и щитовидните хормони като възможни причини за лесна уморяемост. Наднорменото тегло и детренираността са други причини за лесната уморяемост.

-На какво ниво е оборудването в медицинския център?

-В Центъра има ехокардиографска техника за детайлна оценка на помпената функция на сърцето т.н. speckle tracking и технология за изследване на възрастта на кръвоносните съдове, което може да е по-различно от календарната възраст в зависимост от наследствеността и начина на живот- здравословен или нездравословен. Възможно е установяването на атеросклеротичти промени в аортата и производните и съдове, както и плаки в сънните артерии- потенциални причинители на мозъчен инсулт.

За повече информация относно записване на час при Проф. д-р Бранимир Каназирев в медицински център SanaMedic , позвънете на регистратура:

тел. 052/608 313
моб. 0877 868 864

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.