Проф. Христова: Хората над 65 г. могат да се ваксинират с „Астра Зенека“

Общество

Още не е ясно дали има трета вълна на коронавируса у нас

Хората над 65 г. могат да се ваксинират с „Астра Зенека“, коментира пред БНТ проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини“, уточни националният консултант по вирусология. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните ваксини.

„Швейцария отложи ваксинацията с „Астра Зенека“, но не забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци“, обясни проф. Христова. Тя допълни, че има публикувани неопровержими данни за ефективността на ваксината и за хора над 65 години. По думите ѝ ваксината на „Астра Зенека“ е напълно ефективна и безвредна за бременните жени.

„Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив – ако, не дай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани“, увери проф. Христова.

Относно създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината, вирусологът посочи, че има известен толеранс във времето на двете дози, при който ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза.

„Това, което целим е поне една година имунитет, само че ние нямаме такъв период на време след ваксиниране, а искаме доказателства. Колко ще трае имунитетът и колко ще мутира вирусът, е рано да се каже“, изтъкна проф. Христова. Тя коментира още, че не е ясно дали има трета вълна на коронавируса. 127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение.

„Към момента добре се управлява епидемията и има един приличен баланс между мерките и заболяемостта“, смята проф. Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *