Разпитват бившия зам.-кмет Крусев в спецпрокуратурата

Общество

 18 Четения

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев е призован на разпит в Специализираната прокуратурата днес следобед, съобщава БНР.

Крусев обясни миналата седмица, че след като е получил призовка като обвиняем от прокуратурата за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, заема отговорна и мъжка позиция и се оттегля. Делото е започнато от сигнал на „Спаси София“.

Главния прокурор Сотир Цацаров коментира, че „конкретно е свързан с обществената поръчка, която е свързана с шумо- и виброизолиращи подложки. В конкретния случай става дума за нарушение на разпоредба на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление“.

Цацаров добави, че не трябва да „оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно такава информация да бъде давана само на базата на връчена призовка. Към момента, в който обвинението е предявено, ще имате пълна информация“.

Припомняме, бившият зам.-кмет Крусев подаде оставка заради ремонта на улица „Граф Игнатиев“. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че Крусев е разследван за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки.

Припомняме, освен че ремонтът на столичната улица „Граф Игнатиев“ продължава много след срока за изпълнение на обекта, той бе съпътстван и от редица скандали – премахването на дървета, поставянето на подземни кофи за боклук и други. По-голям отзвук имаше съпътстващия проект около църквата „Свети Седмочисленици“ и общественото възмущение от избора на плочки.

Проблем обаче се оказа и промяната на проекта за трамвайните релси, покрай който се разбра, че е променено изпълнението на обществената поръчка и виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

Освен това през октомври тази година строителната компания „Джи Пи груп“ беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Освен това прокуратурата започна разследване на изпълнителя „Джи Пи груп“ не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

На 27 ноември загражденията бяха премахнати, а на следващия ден бяха пуснати тестово и трамваите по булеварда. Тогава зам.-кметът по транспорт на столицата Евгени Крусев увери, че трасето вече е напълно изградено и ще бъде отворено до Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.