Ракетен обстрел по Израел – МВнР съветва българите да търсят бомбоубежища

Свят

Отново напрежение между Израел и Газа и пореден ракетен обстрел. Причината за новото обостряне на отношенията е ликвидирането на лидера на „Ислямски джихад“. Рано сутринта Баха Абу ал Ата и съпругата му загиват при бомбардировка на дома му в Ивицата Газа.

Според Тел Авив Баха Абу ал Ата е бил „тиктакаща бомба“ подготвяла нови нападания срещу Израел. Смята се, че той е отговорен за редица бомбени атаки в последните години.

Междувременно Израел е нанесъл и въздушен удар по цел в сирийската столица – Дамас. При атаката загива синът на друг висш представител на радикалната групировка  „Ислямски джихад“.

Палестинската групировка обяви, че убийствата са обявяване на война от страна на Израел.

В отговор на убийствата от Газа са изстреляни над 70 ракети по Израел. 17 израелци са ранени при обстрела, като има данни и за 8-годишно дете, което е в тежко състояние.

От Министерството на външните работи препоръчват да не се пътува до Израел.

„Всички български граждани на територията на страната да избягват посещенията на места на териториите на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с Ивицата Газа, Голанските възвишения. Препоръчваме при пристигане в местата за настаняване в Израел всички туристи да се поинтересуват за наличието на бомбоубежища в района. В случай на задействани звукови сирени за въздушно нападение (ракетна атака), хората следва да се отправят по най – краткия път до бомбоубежище и да чакат спиране на сигнала за опасност“, съветват от МВнР.

„В случай, че няма укритие или не може да се стигне до него навреме, хората да се прикрият до най – близката стена или преграда, което би могло да ги предпази от потенциален взрив или осколки от шрапнели. При всички случаи да се спазват инструкциите, давани в такива случаи от органите на обществения ред и/или на военни части“, съветват от външно.

Посолството на България в Тел Авив е затворено.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Тел Авив на следните телефонни номера: + 972 3 696 13 78 и + 972 3 696 13 61 или мобилни номера за спешни случаи +972 54 59 54 379 и +972 54 764 00 89.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *