Расте броят на жертвите на цунамито в Индонезия (СНИМКИ)

Свят

 42 Четения

Цунами, което бе предизвикано от изригване на вулкан в Индонезия, е отнело живота на най-малко 168 души и е ранило 745. За безследно изчезнали се водят 30 души, сочат нови
данни на властите, цитирани от световните агенции.

„Общият брой на загиналите достигна 168 души, има 745 ранени и 30 души се водят за безследно изчезнали“, обяви говорителят на индонезийската агенция за реакции при бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

Мощно цунами удари Индонезия, причинено от вулкан, известен като „детето на легендарния Кракатау“.

„Десетки сгради са били унищожени от вълната, която удари плажовете в Южна Суматра и западният край на Ява около 21:30 ч. местно време в събота“, заяви в изявление официалният говорител на индонезийската Агенция за предотвратяване на стихийните бедствия Сутопо Нугрохо.

Властите смятат, че цунамито може да е предизвикано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно свличане, последвало изригването на Анак Кракатау, малък остров в Зондския пролив между Ява и Суматра. Индонезийската геологическа агенция разследва причините, казва Нугрохо, добавяйки, че броят на жертвите вероятно ще нарасне.

Анак Кракатау е малък вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 г.

Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат голяма част от световните вулканични изригвания и земетресения.

Страната регулярно изживява смъртоносни земетресения, най-скорошното бе в град Палу на остров Сулавеси, където земетресение и последвало цунами убиха хиляди хора.

Анак Кракатау е един от 127-те активни вулкана, които се простират по дължината на архипелага. 
Източник: БТА, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.