Рашков с нова идея за кварталните полицаи – да се грижат за болни вместо да търсят алкохолици и наркомани

Общество

 676 Четения

От задълженията им отпада и писането на отчети и планове всяка седмица

Повече квартални полицаи, разтоварени от излишна бумащина и дублиране на събиране на данни. Това е смисълът на проект на инструкция на МВР за териториалното обслужване на гражданите. Ако бъде приет след обществено обсъждане, той ще влезе в сила от юни, пише „24 часа“.

Районните инспектори ще продължат да правят списъци и контрол за психично болни, настанявани за лечение, чужденците, домашните насилници, самотните възрастни, необитаемите домове, криминалния контингент и много други.

Като задължения на кварталните полицаи отпадат поддържането на данни за алкохолици, наркомани и дилъри в районите си, както и местата за изкупуване на цветни метали, обектите на “Български пощи”, за хазарт и куриерски фирми.

С новата инструкция се създават екипи от квартални полицаи със старши, който ще носи отговорност за работата. Това ще е служителят с по-висока длъжност или повече стаж. Униформените, които са най-близо до хората, ще бъдат разтоварени и от писането всяка седмица на отчети и писмено планиране на своята дейност. Според промените, разписани от вътрешния министър Бойко Рашков, планирането на ниво изпълнителски и младши изпълнителски състав е изгубило смисъл в последните години.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *