Ремонтът на сцена Филиал във Варна започва напролет

Варна

В началото на следващата година ще станат ясни изпълнителите на обявените обществени поръчки за ремонт, реконструкция и модернизация на сцена „Филиал”. Основният ремонт на сградата ще започне след това, като трябва да приключи до 2021 г., когато Варненският театър ще чества вековен юбилей. Това заяви в интервю за Дарик директорът на Театрално-музикалния продуцентски център -Варна Даниела Димова.

Тя припомни, че административните процеси покрай проекта продължават вече 3 години. Основният ремонт на сцена „Филиал” ще се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и е част от инвестиционната програма на общината. 80 на сто от средствата са безвъзмездна финансова помощ.

ТМПЦ-Варна има разработен идеен проект за обособяване на камерна зала за театрални и музикални изпълнения в голямото пространство под основна сцена. То през годините бе отдавано под наем за дискотека и компютърна зала. Евентуалната реконструкция може да стане след приключване на ремонта на сцена „Филиал”, като ще се кандидатства за еврофинансиране през новия програмен период, посочи Димова.

Като бивш председател на комисията „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет Даниела Димова коментира избирането на Димитър Чутурков за председател на комисията през настоящия мандат. „Интелигентен човек, който има отношение към културните процеси в града”, каза по негов адрес Димова и припомни, че електроинженерът Чутурков има опит с работата в комисията през мандат 2011-2015.

В Драматичния театър във Варна тече подготовката за предстоящите през 2020 г. премиери. Премиерите на суперпродукцията „Отело” ще са на 20 и 21 януари. Нестандартният спектакъл по едноименната драма на Шекспир ще е под режисурата на Пламен Марков, отбеляза шефът на ТМПЦ-Варна.

На 29 ноември в Лондон бе играна криминалната комедия “Изборът на Марта”. Постановката на Варненския драматичен театър, в която си партнират Яна Маринова и Симеон Лютаков, бе представена пред българите в английската столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *