Рияд: Осъждаме неверните твърдения в позицията на САЩ за убийството на Кашоги

Свят

 31 Четения

Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта в Йемен и за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Кралството осъжда приетата от Сената на САЩ позиция, която се основава на неверни твърдения, и отхвърля всякаква намеса във вътрешните му работи“, заяви саудитското външно министерство в комюнике, публикувано от саудитската осведомителна агенция. „Кралство Саудитска Арабия потвърждава, че ще продължи да укрепва отношенията си със Съединените американски щати, но наред с това изразява безпокойство от позициите, изразени от уважавана законодателна инстанция на съюзническа и приятелска държава“, добавя министерството. То подчертава, че случилото се с Кашоги не отразява политиката на кралството и е крещяща намеса в неговите вътрешни работи.

Двете резолюции бяха приети в четвъртък с гласовете на сенатори демократи и републиканци, напомня АФП.

В първата се съдържа призив към президента Доналд Тръмп да изтегли американските въоръжени сили от боевете, които се водят в Йемен или са свързани с него, с изключение на американските сили, участващи в операции срещу Ал Каида или съюзени с нея сили.

Във втората Сенатът посочва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Двете резолюции бяха плесница за дипломацията на президента Тръмп, който е много близък със саудитските власти, отбелязва АФП. Те обаче са със символично значение, защото няма да бъдат обсъждани в Камарата на представителите поне до полагането на клетва от новите депутати през януари. Освен това президентът вероятно няма да им обърне внимание, добавя АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.