Росица Матева разкри за разминаване между контролните разписки и машините в една СИК

Общество

 338 Четения

Има подаден сигнал за една секционна избирателна комисия (СИК) за разминаване в отчитането на резултатите в преброяването на контролните разписки и машинното гласуване. Комисията преброила толкова контролни разписки, колкото показва и машинното гласуване, но при разпределяне по партии и коалиции са по-малко. Това заяви пред БиТиВи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

Тя подозира, че става дума за човешка грешка, но предстои проверка, допълни говорителят на ЦИК.

„Все още не е направен анализ на изборните протоколи и преброените контролни разписки дори на преброяването от първия тур, тъй като нямахме време. Трябваше да отчетем резултата от избора за президент и вицепрезидент, да бъдат определени кандидатпрезидентските двойки, които отидоха на балотаж, да отчетем резултатите от избора за парламент, да организираме новия избор. След като свършим още малко работа, която имаме при прибиране на изборните книжа извън страната, ще направим анализа“, обясни Матева.

От няколко държави все още прибират машините за гласуване. Те ще се съхраняват на склад.

Матева, обясни, че смарткартите, които мистериозно, изчезнаха в Бургас, са били в секцията, но са намерени чак вечерта. Върнати са на ЦИК. Надявам се следващият път секционните избирателни комисии да бъдат по-подготвени, заяви тя.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *