Румен Радев откраднал идеята на „Воля“ за камери в избирателните секции

Политика

 29 Четения

Президентът Румен Радев е откраднал идеята на партия „Воля“ за поставянето на видеонаблюдение в избирателните секции. Това пишат от партията на Марешки в прессъобщение.

Радев си присвоил идеята на „Воля“ в интервю за БНТ от вчера, 7 декември.

„Ако неговите сътрудници не са го информирали какво става в Народното събрание, то ние ще му кажем, че поправките в Изборния кодекс, които засягат тази тема, са внесени от „Воля“ още през месец февруари тази година“, пишат от политическата партия.

„Воля“ допълват, че техните поправки даже са приети на правна комисия на 5 декември, сряда, с 14 гласа „за“.

От партията посочват още, че представители на президентската институция също са били поканени на заседанието на правната парламентарна комисия, но такива не присъствали.

Всъщност лидерът на партията Веселин Марешки призовал за монтиране на камери в избирателните секции и пряко излъчване в интернет още в кандидат-президентската надпревара през 2016 година. Депутатите от „Воля“ пък повдигнали въпроса с влизането си в 44-то Народно събрание през пролетта на 2017 година, твърдят от партията.

„Всеки гражданин ще може да следи избирателните секции и да подаде сигнал в случай на установени нарушения на изборния кодекс. Чрез предложената мярка ще се засили контролът върху изборите и ще се повиши доверието на избирателите в действителността на изборните резултати“, пишело в мотивите към внесените от „Воля“ поправки. 
Същото казал и президентът в интервюто си вчера.

„Няма лошо президентът да припознае нашите идеи, стига да не си ги приписва като свои, както е в случая. Ние знаем, че идеите ни са добри. Можем да му подскажем още много полезни управленски мерки, стига да спре да се прави на президент само на БСП и да не се страхува да общува и с нас. Няма нищо страшно да се срещаш и с хора, които са отдали целия си живот на работа в полза на народа, а не с такива, които са го грабили“, коментира случая Марешки.

В пресобвинението на „Воля“ към президента пише още, че от партията се надяват на обявените за следващия четвъртък разговори в президентството по тази тема ще бъдат поканени и техни представители. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.