Русия забрани на военните: Без смартфони, снимки и видеоклипове в интернет

Свят

 32 Четения

Долната камара на руския парламент одобри закон, който забранява на военнослужещите да използват смартфони, когато са на служба, предаде Асошиейтед прес.

Според промяната на военните се забранява да постват в интернет свои снимки и видеоклипове, както и информация за себе си, други войници и техни роднини.

Новото законодателство официализира ограниченията върху ползването на смартфони и таблети, наложени по-рано със заповед на министерството на отбраната.

Приемането на законодателния акт от Държавната дума бе предшествано от публикации за сраженията в Източна Украйна и за руската военна кампания в Сирия посредством софтуерни продукти с отворен код.

Публикациите се основаваха на постове на военнослужещи и техни роднини в социални медии, документиращи руските загуби и подробности за сраженията, които често противоречаха на официалните данни на Москва.

По-рано ТАСС цитира заместник-председателя на комисията по отбрана в Думата Андрей Красов, според когото „обикновените телефони с бутони без фотокамера няма да бъдат забранени“.

Той заяви, че в бита си военните щели да имат право да ползват смартфони. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.