Русия напуска Съвета на Европа

Свят

 26 Четения

Руската Дума няма да сформира делегация за участие в работата на ПАСЕ, предаде РИА Новости.

Това бе подкрепено от всички 413 депутати в пленарната зала днес. Според депутатите взаимодействието на Русия със Съвета на Европа по парламентарна линия фактически е било прекратено заради твърдата антируска кампания, а самата ПАСЕ се оказала в дълбока системна криза.

В тази ситуация държавната Дума не вижда основание да върне руската делегация в ПАСЕ и да възобнови вноските в бюджета на съвета на Европа, се посочва в съобщението от пресслужбата. Подчертава се, че решението е прието „в интерес на гражданите и руската държава“.

Ръководителят на фракцията „Единна Русия“ Сергей Неверов заяви, че след това решение политолози и експерти ще започнат да гадаят означава ли това, че държавната Дума се отказва от присъствието на Русия в Европа и от демократичните ценности.

Лидерът на Либерално-демократическата партия /считана за ултранационалистическа/ Владимир Жириновски подчерта, че следващата стъпка е окончателно излизане на Русия от Съвета на Европа.

Депутатът Дмитрий Новиков отбеляза, че ПАСЕ е един от инструментите на „студената война“. А лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов смята, че членството на Русия в Съвета на Европа е „абсолютно безполезна и загубена работа“.

Отношенията между Русия и Съвета на Европа преминават през сложен период. Конфликтът се обостри през 2014-2015 г., когато руските парламентаристи бяха лишени от редица права заради позицията им за Крим. Москва заяви, че в подобни условия е невъзможно да се работи и прекрати участието си в заседанията.

В края на юни 2017 г. противоречията се засилиха. Москва замрази част от вноските в бюджета на организацията, докато пълномощията на делегацията й в ПАСЕ не се възстановят напълно. Все пак руската страна продължи работата по ратификацията на документи от конвенциите.

ПАСЕ призна, че мерките на Кремъл са довели до финансови трудности: наложило се 9% замразяване на бюджета, а дефицитът достигнал 1, 5 млн. евро. През април м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че ако страната не плаща вноските си в продължение на 2 години, комитетът на министрите може да разгледа въпроса за нейното изключване. За Русия този срок настъпва в края на юни 2019 г.

„Известия“ отбелязва, че до това решение Москва е била сред най-големите донори на бюджета на съвета на Европа с вноски от около 30 млн. евро. Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин преди два дни заяви, че Русия ще се върне към работата си в състава на ПАСЕ само след като бъдат отстранени санкциите от нейния регламент. /moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.