Руският посланик в Белград преди визитата на Путин: Сърбия може да вярва на Русия

Свят

 57 Четения

Русия продължава да бъде партньор, на който Сърбия може да има доверие, заяви руският посланик в Белград Александър Чепурин преди визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия, пише вестник „Политика“, цитиран от БТА.

Предстоящата среща на президентите на Сърбия и Русия, трета само за девет месеца, ще бъде потвърждение на взаимното доверие и разбирателство, но и възможност да се открои необходимостта двете страни да защитават националните си интереси в съответствие със своите потребности, а не задоволявайки интересите на Запада, каза руският посланик. Чепурин изтъкна също, че Косово ще присъства в дневния ред на разговорите между двамата държавници.

Посещението на Владимир Путин в Сърбия е планирано в отговор на поканата на президента на Сърбия Александър Вучич, но и в съответствие с редовните контакти между нашите лидери, добави Чепурин и обяви, че по време на разговорите ще бъдат разгледани актуални въпроси на двустранните отношения, за да бъдат намерени възможности за разширяване на сътрудничеството.

Планирано е подписването на голям брой документи с цел развитие на партньорството между Русия и Сърбия в много посоки, приоритетни за 21 век, подчерта Чепурин.

На 21 декември президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че Путин ще посети страната му на 17 януари. Предишната среща на двамата лидери беше на 2 октомври в Москва.

Сръбските медии съобщават, че в рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.