Руснаците потърсили Тръмп за сътрудничество още през 2015 г.

Свят

 25 Четения

Американски прокурори разкриха, че Русия е предложила сътрудничество с предизборната кампания на Доналд Тръмп още през 2015 г. Държавното обвинение отбелязва, че бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, е помогнал в разследването, информират световни агенции.

Прокуратурата подчертава, че бившият адвокат е дал на разследващите информация относно опити на руснаците да се свържат с кампанията на Тръмп. Информацията е поместена в меморандум, внесен в съда от специалния прокурор Робърт Мълър по случая с Коен.

В документите се казва, че Коен е описал разговор с руски гражданин, който твърди, че е „доверено лице“ на Руската федерация и е предложил среща между Тръмп и руския президент Владимир Путин.

Руснакът е предложил на кампанията на Тръмп „политическо сътрудничество“ и „сътрудничество на правителствено ниво“. В документите не се посочва името на руснака.

Разговорът между Коен и руснакът е проведен около ноември 2015 г., пет месеца след старта на кампанията на Тръмп. Американският адвокат е заявил, че руснакът „многократно е предлагал“ среща между Путин и Тръмп. Коен обаче отклонил тази покана.

Коен се призна за виновен по федерални обвинения, включително, че е излъгал Конгреса относно преговори от името на Тръмп за имотна сделка в Москва.

Отделно федералната прокуратура поиска между 51 и 63 месеца – 4-5 години – затвор за Коен за банкова измама и нарушаване на финансовите правила по време на предизборната кампания.

Белият дом коментира, че документите не разкриват нова информация.

В същото време федералната прокуратура внесе нови документи в съда, които директно замесват Тръмп в планове за купуване мълчанието на жени още от 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.