Само 14% незнаещи за кого да гласуват измери „Сова Харис“

Политика

 42 Четения

Само 14% незнаещи за кого да гласуват измери „Сова Харис“ в периода 8-13 май.

На въпрос, доколко сте сигурни в своя избор за кого ще гласувате на изборите за ЕП, 50,9% смятат, че са сигурни; 9,9% могат да променят решението си, като без решение и няма да гласуват са 25,2%.

В последното изследване, малко над 47%, заявяват че със сигурност ще гласуват и са сигурни в избора си, спрямо избирателните списъци биха гласували около 40%.

На предишните избори за ЕП в България са гласували 33% спрямо избирателните списъци.

Социологическите изследвания отразяват мнението на реалните гласоподаватели в страната. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина.

За ГЕРБ, СДС биха гласували – 34,4%, за БСП – 33,5%; за ДПС – 13,7%; за „Воля“ – 4,7%; за ВМРО-БНД 4,4% и за „Атака“ – 3,8%;

Според проучването, коя партия би защитавала националните интереси на България в ЕП: 29,9% определят ГЕРБ; 21,8% виждат БСП, а 29,2% не могат да преценят.

Относно тов, дали националистическите движения в Европа ще допринесат за правилна посока за развитие на ЕС: 42,4% не са съгласни, 23,8% смятат че е възможно, а 33,8% не могат да преценят.

Според данните, по-ниска избирателна активност ще облагодетелства партии, при които се наблюдава по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти – БСП и ДПС. По-висока избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия – в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.

Регистрираните резултати показват паритет между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крайния победител продължава да бъде отворен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.