САЩ: ЕС да се откаже от „Северен поток -2“

Свят

 30 Четения

Старши служител от Държавния департамент на САЩ заяви, че инцидентът в Керченския проток трябва да принуди страните от Европейския съюз (ЕС) да се откажат от проекта „Северен поток 2“, съобщи РИА „Новости“.

Според източника инцидентът трябва да припомни, че изграждането на тръбопровода е „лоша идея“.

„Бих казал, че инцидентът в Керч е напомняне, че колкото повече газова инфраструктура заобикаля Украйна чрез “ Северен поток 2 „, толкова по-слаби са средствата за сплашване и възпиране на руската военна агресия.

Той добави, че след инцидента в Керченския проток във Федерална република Германия са започнали да се вслушват в призивите на САЩ за газовия проект.

На 25 ноември три кораба на украинския флот незаконно прекосиха държавната граница на Русия и се отправиха към Керченския пролив. ФСБ на Русия съобщи, че украинските кораби не са реагирали на исканията на руските кораби, придружаващи граничните служби на ФСБ и Черноморския флот, и са „направили опасни маневри“.

ФСБ с използването на сила задържаха корабите на украинския флот. На 27 ноември съдът разпореди арестуването на 12 моряци от украинския флот за нарушаване на границата. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.