САЩ одобрили тайно допълнителна помощ за Украйна

Свят

 608 Четения

Американската администрация е одобрила тайно в края на декември отпускането на допълнителни средства за Украйна в размер на 200 млн. долара, съобщи Си Ен Ен. Вашингтон планира да достави на Киев стрелково оръжие и боеприпаси, медицинско оборудване, резервни части и средства за радиолокационно наблюдение, твърди телевизията, позовавайки се на източник от администрацията на Джо Байдън.

Конгресът на САЩ е бил информиран за допълнителната помощ едва в началото на януари, а няколко служители са разбрали за това по секретни канали, съобщава източникът.

Пакетът е одобрен няколко седмици преди срещата в Женева между представителите на САЩ и Русия по урегулирането на конфликта. Източникът на Си Ен Ен предполага, че администрацията не е искала да привлича вниманието върху това решение преди срещата.

В края на декември Байдън подписа бюджета за отбрана на САЩ за фискалната 2022 г., който включва 300 млн. долара (около 265 млн. евро) за военна помощ за Украйна и 150 млн. долара (около 132 млн. евро) за сътрудничество в областта на сигурността за балтийските държави.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *