САЩ са разположили наблюдателни пунктове по сирийско-турската граница

Свят

 32 Четения

САЩ са разположили наблюдателни пунктове по сирийско-турската граница независимо от призива на Анкара да се откажат от това. Това става ясно от изказване на говорителя на Пентагона Роб Манинг, съобщава ТАСС, като се позовава на Франс прес.

„По нареждане на министъра (на отбраната) Матис САЩ разположиха наблюдателни постове в североизточния граничен регион на Сирия в интерес на сигурността на Турция, нашия съюзник в НАТО“, е казал Манинг, цитиран от БТА.

На 21 ноември американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви намерението на САЩ да разположат няколко наблюдателни пункта на сирийско-турската граница. Както съобщи тогава вестник „Дейли сабах“, Вашингтон предприема подобна стъпка във връзка с безпокойството на Анкара от присъствието в този район на кюрдски отряди от Силите за защита на народа (СЗН), които турската страна смята за сирийски клон на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

В края на ноември турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че решението на Съединените щати да разположат наблюдателни пунктове в Северна Сирия „ще усложни ситуацията в един без друго сложен район“. Миналата седмица на среща със специалния представител на САЩ по въпросите на Сирия Джеймс Джефри Акар призова Вашингтон да се откаже от разполагането на наблюдателни пунктове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.