Световните борси отново потънаха, напомняйки за кризата от 2008 година

Бизнес

 21 Четения

Световните фондови пазари записват пореден тежък спад заради заплахата, че правителството на САЩ ще спре работа и задаващите се повишавания на разходите по заеми, които карат изплашените инвеститори да се насочат към по-безопасни активи, пише Reuters.

Основните американски борсови индекси продължават да вървят надолу, като Dow Jones изгуби още 2%, а S&P 500 и Nasdaq по 1.6%. Dow Jones се стопи с повече от 10% през декември, запътвайки се към най-лошата си месечна загуба за почти десетилетие.

S&P 500 е напът да запише най-лошото си тримесечие от мрачните дни на края на 2008 г. със загуба от 15% до момента. Nasdaq изгуби почти 20% от върховите си нива през август, насочвайки се към мечи пазар.

Индексът MSCI Asia Pacific е напът да отчете четвъртия си спад за последните 6 търговски сесии. Основните индекси паднаха в Япония, Китай, Корея и Австралия. Японският Nikkei намаля с 1.5%, като през седмицата досега изгуби над 6%, а австралийските акции се понижиха с 1.3% до 2-годишно дъно.

Китайските сини чипове загубиха 1,6%, отчасти заради обвинението на САЩ към Пекин в организиране на хакерски атаки към държавни агенции и компании по целия свят.

Цените на петрола се понижиха малко над 4% за една нощ, което направи общите загуби на сорт Brent от началото на октомври 37%. Доларът претърпя най-големия си еднодневен спад спрямо йената от ноември 2017 г., тъй като инвеститорите се втурнаха панически към по-сигурни активи.

Настоенията се влошиха в петък, когато Федералният резерв потвърди плановете си да увеличи лихвените проценти, въпреки нарастващите рискове за растежа.

Пазарите допълнително се стреснаха, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да подпише законодателство, за да финансира американското правителство, освен ако не получи пари за граничната стена с Мексико, като по този начин правителството рискува да спре работа.

„Политическият авантюризъм във Вашингтон допълнително повишава несигурността на пазара. Петък ще бъде напрегнат ден във Вашингтон и за финансовите пазари, защото се търси компромис в последната минута“, казва икономистът на Westpac Елиът Кларк.

Пазарите са в самозадвижваща се низходяща спирала, тъй като разпродажбите водят до още разпродажби. „Отрицателната инерция е ключов фактор, движещ поведението на инвеститорите. Основните оправдания следват действията. Разпродажбите ще спрат, когато това приключи“, казва Майкъл Маккарти, главен маркетингов стратег на CMC Markets.

Натрупват се политически и икономически негативни фактори, които неизбежно влияят на инвеститорите. „Имаме търговска война, икономиката отслабва, а сега и възможността за спиране (на правителството, б.р.). Всичко, това се храни само от себе си“, отчита Питър Кардило от Spartan Capital Securities.

„Рисковете са, че тази слабост, която виждаме, ще продължи и през следващата година. Федералният резерв трябва да излезе и да каже, че ако е необходимо, могат да коригират степента на предприетото количествено затягане. Това ще помогне много за успокояването на пазарите“, казва пред Bloomberg Шейн Оливър, шеф на инвестиционната стратегия на AMP Capital Investors.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.